Geef een goed idee de tijd

Een goed idee ‘moet’ je laten rijpen. Die gedachte duikt de laatste weken op allerlei momenten op. Momenten die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Zo heb ik een bijzondere kunstenares geïnterviewd over wie ik een artikel ga schrijven. Zij is benijdenswaardig creatief en heeft veel plannen, maar haar adagium is ook: ‘Dat komt wel. Ik ga daar eens rustig over nadenken.’ En een bevriende collega volgt een marketingtraject. Haar coach benadrukt steeds dat een goede marketingaanpak moet groeien, tijd vraagt. Zelf las ik erover in Leven en werken volgens de seizoenen. Als het ergens gaat over laten rijpen en niet (kunnen) forceren, is het wel in de natuur.

Ik kreeg de gedachte ook aangereikt via een andere, verrassende kant. Hier in Polsbroek organiseren we een paar keer per jaar een aantal workshops voor de kinderen, over van alles nog wat. Dit voorjaar zit daar ook een muziekworkshop bij. De docente ken ik van muzieklessen en ik polste haar een tijd geleden al of ze er iets voor voelde een workshop bij ons te geven.

Wekenlang hoorde ik niets van haar. Dat verbaasde me, want ik ken haar als heel georganiseerd en actief. Uiteindelijk belde ze dan toch. Met een mooi, nieuw idee: een muziekles geven met boomwhackers (een soort buizen met elk een eigen toon). Haar eigen muziekvereniging vond boomwhackers echter te duur om aan te schaffen. Of wij dat wel wilden doen. Vonden we prima; we zijn gezegend met een paar mooie sponsorbedragen en we kunnen de boomwhackers een volgende keer weer gebruiken. Maar wat me het meest trof in dat gesprek was wat ze zei over de bedenktijd die ze nodig had: ‘Als ik iets doe, wil ik het goed doen. Het moet goed in elkaar zitten en helemaal bij de kinderen passen. Ik doe niet elke keer hetzelfde. Daarom duurde het even voor je van me hoorde; ik moest er rustig over nadenken.’

Wat goed dat iemand vanuit zichzelf de tijd en de ruimte neemt omdat ze kwaliteit wil leveren. En niet maar snelsnel iets bedenkt of antwoordt om de andere partij (mij in dit geval) tevreden te stellen. Zo kreeg ik in dat telefoongesprek ook nog, ongetwijfeld onbedoeld, even een spiegel voorgehouden.

Maar het verhaal is nog niet af. De docente heeft de boomwhackers aangeschaft en ook meegenomen naar haar muziekvereniging. Daar werden de muzikanten zo enthousiast dat ze alsnog drie sets voor die vereniging mocht aanschaffen. De vereniging gaat ze gebruiken voor muzieklessen voor kinderen en de docente studeert samen met nog iemand van die club boomwhackermuziek in. De aanvankelijke bedenkingen zijn compleet verdwenen.

En dat uiteindelijk allemaal omdat iemand de tijd nam een mooi en goed idee te verzinnen. En dat idee is super, want het verspreidt zich als vanzelf. Een mooi verhaal. En een mooi tegenwicht voor het ‘het moet nu’, en ‘als je wat in je hoofd hebt, moet je het direct doen’. Soms ook waar natuurlijk, maar goede ideeën vragen vooral om rijpingstijd.

Advertenties

5 thoughts on “Geef een goed idee de tijd

  1. Ja mooi hoor. En dat je met drie voorjaarsvakantievierende mannen om je heen jezelf de tijd geeft om zo’n wijze column te schrijven, dat verdient een pluim op zich!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s