Laat je inspireren door U2!

Afgelopen zaterdag zag ik voor de tweede keer de documentaire From The Sky Down. Daarin blikt U2 terug op hoe de cd Achtung Baby van U2 tot stand gekomen is. Ik schrijf er graag iets over. Omdat ik het zo’n boeiend proces vind en het mij inspireert. En omdat ik denk dat het proces veel aanknopingspunten biedt voor wie inspiratie of een nieuwe aanpak zoekt.

De kern van de hele onderneming is dat U2 zichzelf als band opnieuw wilde uitvinden. De band zocht vernieuwing, in muziek en imago, na zes cd’s en jaren succes. Wat dan volgt, is een relatief lang, best ingewikkeld en intensief proces.

De bandleden kozen ervoor dat proces door te maken in Berlijn. Het was 1989, na de val van de muur. Ook die stad maakte een groot herijkingsproces door en dat sprak de band erg aan.
Weken en maanden gebeurt er eigenlijk niet veel in de U2-zoektocht. En dient zich wel een nummer of een deel daarvan aan, dan vinden de bandleden het vervolgens weer niet de moeite waard. Er wordt veel geprobeerd, veel gestaard en vaak met het hoofd geschud.

De documentaire laat heel mooi zien hoe de bandleden van alles proberen, elkaar de ruimte geven en met elkaar verbonden blijven. Ze kunnen geduld opbrengen. Als na lange tijd het nummer Mysterious Ways ontstaat, komt de kentering. En het resultaat is een vernieuwend en prachtig album (althans, dat vind ik).

Wat mij zo inspireert in deze zoektocht van U2? De band:
• koos ervoor niet het geijkte pad te blijven volgen en alleen maar dat te blijven doen waarin de band tot nu toe succesvol was;
• besloot in een inspirerende omgeving te werken (een andere omgeving brengt ook andere inzichten en ideeën);
• durfde de onzekerheid aan. De bandleden wisten niet of de zoektocht iets ging opleveren, maar probeerden het toch;
• nam de tijd om iets te laten groeien;
• beoordeelde eerlijk en open alle resultaten;
• had geduld;
• bleef proberen;
• gaf elkaar als groep de ruimte (ok, klinkt een beetje vaag; maar de bandleden hadden duidelijk de drive om er met elkaar uit te komen. Een van de mannen zag niet direct heil in de hele zoektocht, maar ging wel mee en respecteerde de pogingen van de anderen volledig);
• schaafde beetje bij beetje verder als zich veelbelovende gedeelten/akkoorden aandienden;
• nam de tijd om nieuwe muziek te ontdekken.

Herken je iets in de lijst? Mij spreekt vooral het ‘bewust de tijd nemen’ en ideeën laten rijpen aan. Niet overhaasten, en niet snel-snel iets willen veranderen. Ik ben benieuwd of iets in de lijst bij jouw zoektocht past. Dat maakt deze blog dan voor mij al de moeite waard. Ik hoor graag van je!

Advertenties

2 thoughts on “Laat je inspireren door U2!

  1. Mooi geschreven, en inderdaad inspirerende gedachten en acties om na te volgen. Thanks Fenny for sharing this.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s